Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Rakkaudella, Turku

  • Rakkaudella, Turku

Positiivisuus luo lisää positiivisuutta – ja negatiivisuus lisää negatiivisuutta, sanotaan. Turussa on viime aikoina ollut kovin negatiivinen ilmapiiri, ja se on huomattu kuulopuheiden ja uutisointien perusteella muuta valtakuntaa myöden. Samalla saamme lukea uutisista miten armas vihollisemme Tampere tekee kaiken paremmin; rakentaa, investoi, visioi, haaveilee, luo tulevaisuutta. Kaikki on siellä hienoa, kaunista ja hyvää. Eikö muka meillä Turussa? Jospa kyse onkin vain asenteesta?

Kun kymmenen prosenttia kaikesta on huonoa, täytyy muistaa että samalla 90 % kaikesta on ihan hyvää tai suorastaan erinomaista. Tämä kirjoitus onkin pyhitetty pelkästään positiivisille asioille Turussa.

Turku on ollut kotini koko ikäni, enkä koskaan haluaisi muuttaa pois. Turussa on kaikki.

Katsokaapa vaikka upea Aurajokirantaa, joka on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kokenut melkoisen muutoksen. Talvisin se on upeasti valaistu, ja hyvinä vuosina pääsee pitkin jokea kävelemään tai hiihtämään. Maisema on kauneudessaan vailla vertaansa kaikkina vuodenaikoina. Kesällä vierasvenesatama on jatkuvasti täynnä, samoin jokilaivat. Jokiranta on kaikkien yhteinen olohuone. Tiesitkö, että Tuomaan sillalta lähtee joen parrasta pitkin kävelytie Kirkkosillalle asti?

Turun puistot tarjoavat kesäaikaan jokaiselle jotakin, lähempänä ja kauempana keskustaa. On siistiä ja roskat kerätään pois pikimmiten. Uimarantoja on joka makuun hyvien liikenneyhteyksien päässä. Maarian riviera on oma pieni paratiisinsa pohjoisessa Turussa josta ei moni edes tiedä.

Meri. Merestä pääsee nauttimaan jo Saaronniemessä ja ei-veneileville on mahdollisuus retkeillä yhteysaluksilla kaupungin kolmelle virkistyssaarelle Vepsään, Maisaareen ja Pähkinäisiin – saaret on laitettu hienoon kuntoon viime vuosina. Saaristomeri on koko Suomen ylpeys ja me turkulaiset saamme asua sen äärellä.

Turussa pääsee helposti pelaamaan ulkopelejä, luistelemaan, lenkkeilemään… Uusittu Impivaaran uimahalli on aina tupaten täynnä. Turun kaupungin pääkirjasto on kaikkien kaupunkilaisten kohtaamis- ja pysähtymispaikka. Sen hyllyistä löytyy jokaiselle jotakin.

Turussa ikäihmiset on terveimpiä Suomessa. Turku on virkeä opiskelukaupunki, joka houkuttelee joka syksy tuhansia uusia opiskelijoita. Yliopisto pärjää hienosti vertailuissa. Turun lukiot ovat Suomen parhaita. Ammatti-instituutissa on huolehdittu siitä, että Turussa koulupudokkaita on vähiten koko maassa. Nuorisotakuu toimii jo täällä.

Turussa koulut on pääosin remontoitu tai ovat uusia. Tilat ovat hienoja ja viihtyisiä. Lasten varhaiskasvatus on laadukasta – en ole koskaan kuullut vanhemmilta saati lapsilta moitteen sanaa.

Edellisviikolla kärsin hammassärystä. Pääsin lääkärin poran alle vajaassa vuorokaudessa soitostani. Maksoin siitä tunnin ilosta mieluusti neljäkymppiä.

Meillä on yliopistosairaala, joka tarjoaa erikoissairaanhoitoa erinomaisin tuloksin – ihmiset siis paranevat vakavistakin sairauksista, pikkukeskosista kasvaa terveitä aikuisia. Uusia rakennuksiakin on pystytetty ja lisää on tulossa.

Telakka. Tuo meille niin rakas ja tärkeä telakka sai pitkälle tulevaisuuteen katsovan ratkaisun. Sen ympärille on hyvä vahvistaa jo olemassa olevaa metalli- ja meriteollisuuden osaamista. Muistetaan kuitenkin, että Turun suurimmat yhteisöveronmaksajat ovat lääketeollisuudessa. Saimme juuri jonkin sortin maailman ennätyksen Turkuun: maailmassa myönnetään noin kymmenen uutta merkittävää lääkepatenttia vuodessa. Viime vuonna niistä kolme tuli Turkuun.

Turusta on hyvät liikenneyhteydet Ruotsiin ja Eurooppaan, muualle Suomeen ja itänaapuriin. Turun sisällä on hyvät liikenneyhteydet ja kirsikkana kakun päällä uusi seudullinen joukkoliikenne Föli. Sen nimikin on jo mahtavuutta.

Turku Touring ja Visit Turku ovat olleet kerrassaan onnistuneita Turun vetovoimaisuuden lisäämisessä ja siitä tiedottamisessa. Kukapa ei haluaisi tulla turistiksi Turkuun; käydä nauttimassa teatterista Logomossa kaupunginteatterin remontin valmistumista odotellessa. Syödä jossakin Turun lukuisista, valtakunnallisestikin kehuja saaneessa ravintolassa. Tai ihan ilmaiseksi voi vaikka kävellä suurtorilta tuomiokirkon kautta yliopistolle ja ihastella vanhoja taloja ja mukulakivikatuja. Tai pikkurahalla vierailla käsityöläismuseossa tai Turun linnassa.

Turussa on kaikki. Palvelua saa. Laadukasta palvelua. Silmänruokaa ja hengenravintoa. Arvostetaan kotikaupunkiamme ja viedään sitä positiivisessa vireessä eteenpäin. Innostutaan ja innovoidaan, investoidaan ja ihastutaan yhä uudestaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jonas Hellgren

Parasta Turussa on se että sieltä on suht pitkä matka Hämeen metsiin tai Etelä-Savon Helsinkiin.
Huonointa Turussa on lyhyt matka Raisioon.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Turku oli kaunis kaupunki, joskus 1900-luvun alussa. Mutta sitten turkulaiset äänestäjät sairastuttivat kotikaupunkinsa Turun tautiin äänestämällä aseveliakselin valtaan.

Tauti vaivaa edelleen.

Turussa kaupunkia suunnitellaan autojen autojen ehoilla. Siksi keskusta autioituu ja kivijalkakaupat häviävät. Turun palvelutaso alkaa olemaan kuin minkä tahansa suomalaisen pikkukaupungin luokkaa.

Viimeisimmät uutiset kertovat, että turkulaiset kaupunginvaltuutetut vihaavat myös lapsia (Turku-sopimuksen ulkopuolelle jättäytynyttä vasemmistoliittoa lukuun ottamatta) heidän lakkauttessaan päiväkoteja ja repiessään lasten sosiaaliset verkostot hajalle.

Ainoa asia, mistä turkulaisille voidaan olla kateellisia, on se, että turkulaiset ovat äänestäneet Olavi Mäenpään (SiVaRi) kaltaisen huumorihahmon valtuustoon.

Sitä paitsi Turun murre on hirvittävän kuulosta. Tuntuu, että turkulaiset kaupunginvaluutetut käyttäytyvät todella epäkohteliaasti toisiaan kohtaan kun seuraa valtuuston kokouksia.

Sen sijaan esimerkiksi Tampereella kunnioitetaan toisia ihmisinä paljon enemmän, vaikka valtuutetut olisivatkin eri mieltä asioista.

Edustan kuitenkin maltillisempaa linjaa: mielestäni Suomen paikkakuntien olisi oltava valmis antamaan turkulaisille pakolaisstatus ja turvapaikka niille turkulaisille, jotka ovat valmiita eheytymään turkulaisuudesta! :)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Erinomainen kirjoitus. Turun suuri vitsaus on märehtiä menneitä. Tällä hetkellä suurin ongelma kaupungissa on valittaminen. Sitä harrastetaan niin aktiivisesti ettei jää aikaa katsoa eteenpäin tulevaisuuteen. On Se paha paikka joutua sanomaan, että Tampereella on jotain paremmin kuin Turussa, mutta siellä on tekemisen meininki päällä.

Käyttäjän PiiaNoronen kuva
Piia Noronen
Jonas Hellgren

Ei näy Tamperetta listoilla. :)

Toimituksen poiminnat