Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Varhaiskasvatus – kaikkien lasten oikeus?

Hallitus antoi viimein tänään eduskunnalle esityksensä uudesta varhaiskasvatuslaista. Vanhan lain ollessa 40-vuotiaana auttamattomasti vanhentunut, oli uusi laki odotettu ja ennen kaikkea tarpeellinen. Aivan täydelliseen suoritukseen ei vielä päästy, sillä kokonaisuudistus kutistui nyt ”ensimmäiseen vaiheeseen” ja toisen vaiheen uudistus jäi odottamaan myöhempiä aikoja.

 

Varhaiskasvatus on alettu näkemään yhä tärkeämpänä osana koulutuksen katkeamatonta ketjua.

Nyt lain uudistuksen myötä keskeisimmäksi asiaksi on nostettu varhaiskasvatuksen pedagogisen puolen vahvistaminen pelkän päivähoidon ohella. Uudistuksen toisessa vaiheessa tultaneen määrittelemään henkilöstön kelpoisuusvaatimukset nykyistä tiukemmin, pedagogisen osaamisen turvaamiseksi.

 

Laadukkaan, tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen on todettu olevan suurin yksittäinen tekijä myöhempien oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyssä. Varhaiskasvatus on myös merkittävä syrjäytymistä ehkäisevä palvelu ja se tukee perheiden jaksamista siinä missä lapsen oppimistakin. Suomalaisen koulutusjärjestelmän menestys ja sosiaalisten erojen hälventyminen on perustunut pitkälti varhaiskasvatukseen. Koulunkäynnin alkaessa varhaiskasvatusta saaneella ja siihen osallistumatta olleella lapsella voi olla sanavarastossaan tuhansien sanojen ero. Mitä aiemmin lapsi pääsee varhaiskasvatuksen piiriin, sitä paremmin sosiaalisesta taustasta johtuvia eroja voidaan kaventaa. Tämä on aina ollut Suomen menestyksen salaisuus.

 

On siis hienoa, että varhaiskasvatus nyt nostetaan siihen arvoon, joka sille kuuluu. Kuitenkin yksi keskeinen uhka on, joka toteutuessaan voi romuttaa koko järjestelmän hienouden.

 

Jo nyt oli vaarana, että lasten tasa-arvoista oikeutta varhaiskasvatukseen rajataan, mutta onneksi rajaus siirtyy nyt ainakin lain toiseen vaiheeseen.

 

Olisi käsittämättömän lyhytnäköistä politiikkaa rajata lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Tällainen politiikka ei kuulu tasa-arvoiseen, koulutuksen laadusta ja osaamisesta elävään Suomeen, jossa kaikille kansalaisille turvataan samanlaiset lähtökohdat elämään ja oppimiseen sosiaalisesta taustasta riippumatta.

 

Suomalaiseen yhteiskuntaan ei kuulu lasten jaottelu sen mukaan, mikä näiden vanhempien työmarkkina-asema on. Emme me voi sulkea päiväkodin ovea lapselta muutaman tunnin jälkeen sen vuoksi, että tämän vanhemmista toinen sattuu olemaan kotona.

 

Mikäli oikeutta rajataan, on kehityssuunta täysin väärä. Päinvastoin, Suomessa pitäisi vakavasti harkita että varhaiskasvatuksesta tehtäisiin velvoittavaa jo esimerkiksi 4-vuotiaille. Tässä olisi Suomen avaimet menestykseen ja tasavertaiseen hyvinvointiin jatkossakin.Nytkin suuri osa tämän ikäisistä on varhaiskasvatuksen piirissä, mutta ei kaikki. Osa saa ison etumatkan ennen peruskoulun alkua. Pidämme itsestään selvänä, että perusopetusta annetaan tasapuolisesti kaikille – varhaiskasvatuksessa asian pitäisi olla aivan yhtä selkeä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Jouni Nordman

Tämä kuulosta juuri siltä että virkamiehet tietävät parhaiten mitä lapset tulevat tarvitsemaan, toivottavasti heillä on hyvät kristallipallo josta oikeat asiat näkevät.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Oletko sinä siis sitä mieltä, että päiväkotien ja peruskoulun opetus on jotain mitä lapset eivät tarvitse?

Käsittääkseni ne virkamiehet on palkattu työhönsä siksi, että heidän oletetaan tietävän paremmin minkälaista koulutusta lapset tarvitsevat kuin suurin osa suomalaisista. Jos olet eri mieltä virkamiesten kanssa, niin missä olet erimieltä?

Jonas Hellgren

Demarijugendin aivopesula halutaan pakottaa kaikille vastustuskyvyttömille lapsille. Mitä nuorempana aloitat leipomisen, sen kuohkeampaa ja joustavampaa taikinasta tulee.

Miksei lapset saa olla lapsia?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Onko mielestäsi päiväkodit ja koulut tässä maassa demarijugendin aivopesuloita? Maailmalla niitä taidetaan pitää yhtenä maailman parhaista koulutuksen antajina.

Mikä sinun mielestäsi olisi oikea tapa tarjota lapsillemme koulutusta? Jokin method Taliban, jossa lapset toistavat raamatunlauseita päivät pitkät, jos työnteolta ehtivät?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Erittäin tärkeää saada kaikki lapset varhaisopetuksen piiriin. Ja sen tulee olla tarjolla kaikille, myös niille joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat kotona. Esimerkiksi työttömien lapsia ei todellakaan saa jättää muita heikompaan asemaan tässä asiassa, vaikka se tietysti oikeiston maailmankuvan mukaan olisikin oikein.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Olisi käsittämättömän lyhytnäköistä politiikkaa rajata lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen."

Eikö juuri Suomen Turussa lakkautettu useampi päiväkoti, riistetty pilteiltä heidän sosiaaliset verkostonsa sekä ystävänsä.

Toimituksen poiminnat