Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Varsinaissuomalainen vaaliennustus

Talouselämä-lehden tekemä tutkimus, tai sanoisiko ennustus, julkaistiin tänään suuren kohahduksen saattelemana. Tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoisia, eikä vähiten oman vaalipiirin Varsinais-Suomen osalta. Varsinais-Suomessa olisi ennustuksen mukaan ensi vaalikaudella kepun valta, joka saisi nykyisen kahden eduskuntapaikan sijaan peräti neljä paikkaa. Kokoomus säilyttäisi olemassa olevat neljä paikkaansa, samoin perussuomalaiset pysyisivät kolmessa. Suurin häviäjä olisi SDP, joka saisi vain kaksi paikkaa. Tällaista ei olisi historian aikana tapahtunut. Pienemmissä puolueissa ei muutosta tapahtuisi; vasemmistoliitto pysyisi kahdessa paikassa ja vihreät sekä RKP yhdessä.

Tutkimuksen mukaan SDP:n kannattaa tässä kohtaa jo julistaa vaalit hävityksi ja heittää soppatykit nurkkaan. Mutta ennen kuin teemme sitä, poraudutaanpa tutkimustulokseen hieman syvällisemmin.

Koska ennustaminen (eteenkin tulevaisuuden) on aina vaikeaa, rohkenen tehdä talouselämän ennustukseen vastaennustuksen.

Valtakunnallisesti tilanne on se, että Keskusta on huikeassa nousussa kannatuksen ollessa 27 % ja vuoden 2011 vaalitappio on muisto vain. Näin ollen kepulle voidaan toki olettaa voittoa vaaleissa myös Varsinais-Suomessa. Realiteetti on kuitenkin se, että vuoden 2011 vaaleissa kepun kannatus Varsinais-Suomessa oli 4,2 % valtakunnallista tasoa matalammalla, ja vähintään samaa voidaan olettaa olevan myös nyt. Turku suurena keskuskaupunkina tasapainottaa tilannetta; maaseutupuolueen kannatuksella on rajansa. Huomioitavaa on, että kunnallisvaaleissa 2012 kepua kannatti Turussa vaatimattomat 5,9% kuntalaisista vaikka kannatus jopa piristyi huomattavasti edellisistä vaaleista. Toki Annika Saarikon valovoimaisuus kantaa myös kaupunkilaisten keskuudessa, mutta neljä paikkaa on ison työn takana. Kolmesta paikasta voi maalaisliitto olla varma. Luultavasti keskustan kannatus tulee valtakunnallisesti tasaantumaan vielä ennen vaalipäivää. Puolueen voittokulku on viime kuukaudet perustunut siihen, ettei uusia avauksia tehdä eikä mistään olla mitään mieltä. Kun puheenjohtaja Sipilä jotakin sanoo, on siinä usein virheitä. Vaalitenteissä on pakko sanoa ja paljon – ja oikeata asiaa. Sipilän karismalla on täysi työ paikata puutteet asiantuntemuksessa. Ja: mikä onkaan kepun linja? Sipilämäinen yrityssaneeraus Suomen pelastamiseksi vaiko sittenkin ne hieman pehmeämmät alkiolaiset arvot?

Kokoomuksella on kivikova lista Varsinais-Suomessa, mutta valtakunnallisesti kannatus laahaa ja media odottaa vesi kielellä pääministerin seuraavaa virhettä. Kokoomuksella on kuitenkin vahva kannatus Varsinais-Suomessa ja ennen kaikkea keskuskaupungeissa Turussa ja Salossa. Toisaalta kokoomus jos mikä saa olla peloissaan keskustan noususta: äänet kun karkaavat valtakunnallisten gallupien mukaan juurikin kokkareilta kepulle. Jos Kokoomuksen lasku taittuu ja puolue saa sisäisen paniikkinappulansa ponnautettua vielä ylös ennen vaaleja, voisi nykypaikat Varsinais-Suomessa säilyä. Epätodennäköistä se kuitenkin on ja vaatii puolueelta sen koko kenttäväen innostamista. Innostuuko se? Entä innostuvatko varsinaissuomalaiset äänestämään hallitukseen puoluetta, jonka nykyisestä puheenjohtajasta ja pääministeristä ei oikein ole kenelläkään mitään hyvää sanottavaa? Lisämausteensa tuo vaaliliitto RKP:n kanssa. Mitäs jos RKP viekin tässä pidemmän korren ja vaaliliiton yhteispaikoista neljä yksi meneekin ikisuosikki Stefan Wallinille?

Perussuomalaisten viime vaalien jytky ei ole toistumassa, se on varmaa. Kannatus on sulanut melkoisesti ja valtakunnallisesti PS on pudonnut neljänneksi suurimmaksi puolueeksi eikä luisulle näy loppua. Puheenjohtaja Soini ei keräile voimia vaalitaistoon vaan väsymys on kroonista. Varsinais-Suomessa tilanne tulee myös olemaan haastava, ja paikkamäärä on vaikea säilyttää. Kansanedustaja Maria Lohela ei ollut kuntavaaleissa enää ehdolla Turussa ja puolueen kannatus jäi silloin kaupungissa alle kymmeneen prosenttiin. Nousuvaraa siis eduskuntavaaleissa on mutta riittääköhän se? Toisaalta perussuomalaisten kannatus vuotaa tällä hetkellä niin keskustalle kuin SDP:llekin. Ja osa viime vaaleissa nukkuvien puolueesta uurnalle heränneistä on taas jäämässä kotiin; äänestyshän ei muuttanut mitään kun perussuomalaiset eivät halunneet luottamusta lunastaa hallituksessa.

SDP:llä on suurimpana haasteena Varsinais-Suomessa kotiuttaa Heli Paasiolta jäävät 14 000 ääntä puolueelle. Jos tämä porukka löytää listasta itselleen uuden ehdokkaan ja lähtee uurnille, on se puoli voittoa. SDP:n kannatus on aina Turussa ja Varsinais-Suomessa pari prosenttia valtakunnallista kannatusta korkeammalla, kaikissa vaaleissa. Näin voidaan olettaa olevan nytkin, joten Talouselämän ennustus on siltä osin höpönpöpöä. SDP ei tule menettämään kahta paikkaa, se on selviö. Kolmeen on vaara pudota, mutta siihenkin kenttäväki on varautunut pitkään ja kerännyt sisua tehdä jalkatyötä vielä hieman lisää. Samanlaista kenttäkoneistoa ei Varsinais-Suomessa ole muilla puolueilla kuin SDP:llä, ja kun se kenttäkone on nyt jo ollut hyvin rasvattuna, käynnissä ja kierroksia lisäämässä, tulee myös tuloksia. Kolme paikkaa on selviö, neljäänkin on mahdollisuudet. Viime kevään kannatuksen ollessa aallonpohjassa SDP oli silti vaalipiirikohtaisten tutkimusten mukaan säilyttämässä asemansa Varsinais-Suomessa ja kannatus oli 3-4 % valtakunnallista tasoa korkeammalla. Toisaalta puheenjohtaja Antti Rinne on alkanut tulla tutuksi suomalaisille – hyvällä tavalla. Vaaliväittelyissä meillä tulee olemaan valtionvarainministeri, joka puhuu kansan kielellä selkeästi, luotettavasti, varmasti. Kuten viime eduskuntavaaleissa nähtiin, on viimeisten viikkojen vaalitenteillä iso vaikutus äänestyspäätökseen; 19.4. valitaan kansanedustajien lisäksi Suomeen uusi pääministeri.

Talouselämän tekemä tutkimusennustus on eriskummallinen. Se on tehty puolen vuoden aikana, eikä siis mittaa millään tavalla puolueiden t-ä-m-ä-n hetkistä kannatusta. Se mitataan huhtikuussa. Viime kesäkuussa, tutkimuksen teon alkaessa oli puolueiden voimasuhteet hyvin erilaiset ja kaksi hallituksen keskeisintä ministeriä juuri vaihdettu. Olipa yksi puolue enemmän hallituksessakin. Samoin eduskuntavaaleissa vaalipiirikohtaiset kannatusmittaukset kannattaa tehdä vasta, kun listat on lyöty lopullisesti lukkoon. Todenperäisiä ennusteita odottelemme siis keväämmällä ja siihen mennessä on tilanteet ehtineet muuttua taas suuntaan jos toiseenkin. Tasan sadan päivän päästä tiedämme, millä arvoilla Suomea - ja Varsinais-Suomea - seuraavat neljä vuotta johdetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tossavainenkin näköjään innostui. Nyt kun tulos miellyttää niin varmasti hänellekin kelpaa tutkimus. Ei tarvitse nyt itkeä kuinka tutkijat eivät tiedä mistään mitään, kuten käy aina kun Persut ei menesty vaikkapa gallupissa. Sillä kyllä kansa tietää - ei kun siis Tossavainen...

Toimituksen poiminnat