Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Ajatusleikki

Pohditaanpas: viime huhtikuun eduskuntavaaleissa Sdp ja Vasemmistoliitto olisivat saaneet enemmistön yhdessä eduskuntaan ja perustaneet Suomeen vasemmistohallituksen. Ensi töikseen pääministeri Rinne olisi sanonut, että työmarkkinaosapuolten välille pitää saada yhteiskuntasopimus, jonka tavoitteena on työajan lyhennys ja isommat palkat kaikille. Jos ei sopimukseen päästä, ryhtyy haliitus muihin toimiin.
Samalla pm Rinne olisi lohdutellut saunaillassa kavereitaan Lylyä, Palolaa, Fjäderiä ja kumppaneita, että kun todennäköisesti EK:edustajat moisesta sopimuksesta kieltäytyvät, tekee hallitus tarvittavat tomenpiteet joka tapauksessa. Ja vielä vähän enemmän! Ei hätiä mitiä pojat!

Noh, tämä yhteiskuntasopimus-jumppa käytiin läpi pariin kertaan, mutta yrittäjäjärjestöt eivät voineet suostua toimii , joilla niiden asema olisi heikentynyt merkittävästi. EK vetosi myös useasti hallitukseen, ettei se voi hyväksyä sopimusta, jonka lopputulos on ennalta saneltu, vaan hallituksen pitäisi antaa työnarkkinajärjestöjen neuvotella puhtaalta pöydältä - niinhän hyväksi osoittautunut kolmikanta on aina toiminut.

Noh, Rinteen yhteiskuntasopimusta ei syntynyt ja silloin vasemmistohallitus otti ohjat käsiinsä. Ne päättiivät että Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi kaikkien viikkotyöaikaa leikataan viidellä tunnilla, jotta yhä useammalle riittäisi töitä. Palkat nousisivat nykyisestä ostovoiman nimissä. Säädettäisiin pakottavalla lainsäädännöllä tasot joita ei voi alittaa missään sopimuspöydissä tai toimialakohtaisesti. Julksen sektorin 38 päivän lomat otettaisiin käyttöön kaikilla aloilla työvoiman jaksamisen turvaamiseksi kun eläkeikääkin on päätetty mekaanisesti nostaa. Samalla hallitus linjasi, ettei kauppoja saa pitää enää auki sunnuntaisin, mutta myyjien palkat on pidettävä entisellä tasolla ja lisien siirryttävä peruspalkkaan.

Kun nyt EK ja oppositiopuolueet keskusta ja kokoomus etunenässä olisivat älähtäneet sanelupolitiikalle ja pyytäneet mahdollisuutta vielä neuvotella, olisi Rinne tylysti todennut ettei näe neuvotteluille tarvetta. Niitähän oli jo pariin otteeseen yritetty. Samalla Ay-liike ja hallitus yhteen ääneen syyttää EK:ta siitä, että nämä haluavat silkkaa  vastakkainasettelua Suomeen. Tuijottavat vain omaan napaansa vaikka on suomalaisten etu kyseessä.

Ymmärrettävästi EK masinoi työsulkuja ja mielenosoituksia pikavauhtia, sillä sen mielestä hallitus kävelee nyt sanelupolitiikallaan yli perustuslain ynnä kansainvälisten sopimusten. Yritykset tarvitsevat ennakoitavuutta toiminnassaa, ei nille voi yhtäkkiä sälyttää lisäkustannuksia ja velvoitteita ilman sopimista. Kuka nyt haluaa enää yrittäjäksi edes ryhtyä? "Valintakysymyksiä", virnuilee palkansaaja.

EK ihmettelee, että paikallista sopimistahan tässä on haluttu välillä myös hallituksen ja Ay-liikkeen taholta, nyt siltä putoaa pohja kun hallitus sanelee työehdot ihan yksikantaisesti, tosin Ay-liikkeen halujen mukaan. Hallitus ja palkansaajajärjestöt tuomitsevat EK:n masinoimat työnseisaukset vastuuttomina. Miten ne muka auttavat Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kasvattamisessa?

Onneksi edellinen oli vain jossittelua. Eihän mikään hallitus tai työmarkkinajärjestö noin toimisi. Eihän?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei niin, kaikki ovat omaksuneet ekonomismin uskon ikuisen kasvun ja kilpailukyvyn siunauksellisuudesta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen ajatusleikkinä kuvitellut, että sdp ja vas. olivat six-pack -hallituksessa pelastamassa Suomea "kyntämästä syvällä". :-)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Niinhän me oltiin. Jostain syystä Kokoomus ei ollut, eikä ole edelleenkään. Siellä pelastetaan vain yritysjohtajien bonuksia ja muilla ei ole väliä.

Kimmo Suupohja

Niinpä. AY johtajat tienaavat n. 3 kertaa enemmän kuin Suomen yritysjohtajat keskimäärin. Lisäksi mm. Lyly istuu eläkevakuutusyhtiö ilmarisen hallituksessa 35 donaa vuodessa pullaa syömällä. Yritysjohtajat saavat palkkansa asiakkailta ja yritysten omistajilta . Lyly ja kumppanit vetävät rahat suoraan työläisen palkasta, joka on verovähennyskelpoinen, ei makseta alvia...lisätienistit tulee pullaa syömällä eläkerahoistamme.

Käyttäjän IlkkaHamunen kuva
Ilkka Hamunen Vastaus kommenttiin #4

AKT:n Piirainen lehtitietojen mukaan 78 000e/v, EK:n Häkämies 340 000e/v.... Kummin päin kertaisuudet olikaan?
Onko meidän riutuvalla vientiteollisuudella oikeasti varaa maksaa Häkämiehen palkkaa, tuolla rahalla palkkaisi muutaman tuottavankin ammattilaisen.

Antti Jokela

Ranskassahan tehtiin juuri näin vuonna 2000. Työaikaa lyhennettiin 35 tuntiin. Muutos oli ollut pitkään sosialistipuolueen tavoite: se väitti lain lisäävän työllisyyttä. Nyt kuitenkin Ranskan sosialistisen talousministerin Emmanuel Macronin mukaan oli virhe kuvitella, että Ranska pystyy vastaamaan talouden haasteisiin tekemällä vähemmän ja sääntelemällä enemmän.

Onneksi Ranskassakin on huomattu paikallisen sopimisen voima: maassa tehdään yksityissektorilla tilastojen mukaan selvästi yli 35 tuntia työtä viikossa. Julkisella puolella työpanos on kutistunut ja ylityökorvaukset kasvaneet.

Ranskan julkiset menot ovatkin EU:n korkeimmat - heti Suomen jälkeen.

Toimituksen poiminnat