Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Huonompaa kalliimmalla - varhaiskasvatuksen tulevaisuus

Yleisesti käytäntö lienee, että isommalla rahalla saa jotakin parempaa ja enemmän. Nyt perusporvarihallituksemme on kumoamassa tämän uskomuksen, kun se sääti lait joilla lasten subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen poistuu ja ryhmäkokoja kasvatetaan. Samalla perheiden varhaiskasvatuksesta maksamiin hintoihin on tulossa roimia korotuksia

On erittäin ongelmallista ja kyseenalaista, että samalla kun palvelun laatua merkittävällä tavalla heikennetään, nostetaan sen maksuja. Yhteiskunnallisesti ajatellen varhaiskasvatus on palvelu, joka tuottaa suurta lisäarvoa. Siksi olisikin tärkeää, että siihen osallistuminen kasvaisi, ei vähenisi. Suuret nousut sen maksuissa ovat omiaan heikentämään yhteiskunnallisesti tärkeän palvelun kysyntää eikä tällaista kehitystä voi hyväksyä. Varhaiskasvatuksen merkitys ja sen vaikutukset lapsen tulevaisuuteen tunnustetaan laajasti. Suomessa siihen osallistuminen on kuitenkin huomattavan vähäistä jo nyt verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin, joissa yli 3-vuotiaista lapsista 90% osallistuu varhaiskasvatukseen. Suomessa luku on vaatimaton 70%, joskin viime vuosina osallistumisastetta on kyetty nostamaan. Nyt tämä positiivinen kehitys uhkaa romuttua.

Lyhyellä aikavälillä voisi olla perusteltua kuntatalouden kannalta nostaa asiakasmaksuja ja kerätä näin lisäeuroja kaupunkien kassoihin. Todellisuudessa kuitenkin jo nyt esimerkiksi kaksilapsinen perhe, jonka vanhempien yhteenlasketut tulot ovat 6000 euroa kuukaudessa, maksaa nyt kahden lapsen päivähoidosta rapiat 500 euroa kuukaudessa. Jos maksukorotukset menisivät läpi, olisi maksu jatkossa pitkälti yli 600 euroa kuukaudessa. Varsin vaatimattomillakin tuloilla maksut siis ovat jo merkittäviä. Uusilla maksuilla tällaisella perheellä olisi vuositasolla yli 1400 euroa vähemmän käytettävänä kulutukseen mitä voidaan pitää varsin merkittävänä summana niin perheen kuin kokonaiskysynnänkin osalta.

Varhaiskasvatus tukee lapsen kehitystä ja kasvua, mutta on samalla merkittävä työmarkkinoille osallistumista tukeva palvelu. Jo nykytasolla varhaiskasvatuksen asiakasmaksut muodostavat kannustinloukkuja työhön osallistumiselle. Asiakasmaksujen merkittävä korotus on omiaan vähentämään pienten lasten vanhempien osallistumista työmarkkinoille. Yhteiskunnallisesti ja talouspoliittisesti tällainen kehitys on huolestuttavaa. Käsittämätöntä on myös se, että uuden lain puitteissa epäsäännöllistä ja osa-aikaista työtä tekevä vanhempi ei voi saada lapselleen päivähoitopalveluja yli 20 tuntia viikossa.

Kaikkinensa varhaiskasvatukseen kohdistuvat muutokset niin palvelussa kuin maksuissa ovat täysin järjettömiä. Perheiden valinnanvapaudesta puhutaan paljon, mutta muutokset kutistavat valinnanmahdollisuudet olemattomiin. Sekä perheitä että kuntia hyödyntäisi parhaiten varhaiskasvatuksen joustavoittaminen siirtymällä enemmän kohti tuntiperusteista maksua – siis muutaman portaan lisäämistä tunti- ja maksuluokkiin. Tämä palvelisi hienosti eri elämäntilanteissa olevia siinä missä lapsiakin. Monissa kunnissa kokeiluja on jo ollut ja uudistukset hyväksi havaittu. Harmi vain että nyt hallitus romuttaa kaiken joustavuuden - ja koko varhaiskasvatuksen laadun ja idean - ideologiansa sokaisemana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat