Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

38,4 prosentin reformi

Tänään julkaistun HS:n gallupin mukaan hallituspuolueidemme yhteenlaskettu kannatus on 38,4%. Tällä mandaatilla ne vievät eteenpäin yhtä suurimmista reformeista vuosikymmeniin. Ilman, että eduskuntavaaleissa olisi äänestäjät olleet tietoisia reformin sisällöstä. Ja nyt, hieman yli kolmanneksen kansasta kannattamat puolueet aikovat riistää kunnilta itsehallinnon. Koska sote-uudistus pitää tehdä, viis siitä, että samalla muutetaan Suomen hallintorakennetta historiallisella, typerällä ja kestämättömällä tavalla sekä luodaan tehoton maakuntahallinto joka on harppaus kohti menneisyyttä ja kaukana aidosta demokratiasta.

 

Itsehallinto riistetään sote-uudistuksen nimissä myös sellaisilta kaupungeilta kuin esimerkiksi Turku, Helsinki, Tampere, Espoo ja Vantaa. Joissa asuu kolmannes koko Suomen väestöstä, muutaman vuoden kuluttua vielä paljon enemmän. Ei näillä kaupungeilla - eikä monilla muillakaan - ole mitään vaikeuksia myöskään järjestää ja tuottaa asukkailleen sosiaali- ja terveyspalveluja. Eli siis, myös näiden kaupunkien itsehallinto romutetaan, koska jossain Sysmässä tai Kinnulassa ei kyetä tuottamaan asukkaille kunnollisia palveluja ilman ulkoistuksia. Kyllähän 2020-luvullakin parin tuhannen asukkaan kunnat pitää pitää "hengissä" keinolla millä hyvänsä. Omassa turkulaisessa, pienehkössä kotilähiössäni Jäkärlässä on muuten saman verran asukkaita kuin Sysmässä. Ja ihan toimiva terveysasema!

 

Kokoomuksen puheenjohtaja, Turun oma poika Petteri Orpo oli eilen mediatietojen mukaan puolustellut maakuntauudistusta jotakuinkin siten, että "meidän pitää muistaa myös Kehä kolmosen ulkopuolinen Suomi". Petteri! Tule maanantaina kaupunginvaltuuston kokoukseen kuulemaan mitä tämä uudistuksesi on meille tekemässä! Turku on aallon harjalla viemässä koko maata kasvuun, ja sinä otat kotikaupungiltasi lapion pois kädestä kun liekkeihin pitäisi sillä lapioida lisää polttoainetta! Kaukana Kehä kolmosesta on kaupunkeja jotka luovat Helsingin ohella elinvoimaa muuhun ympäröivään maakuntaan sekä sinne oikeille syrjäseuduille - ja että teillä olisi jatkossakin varaa tekohengittää niitä elinkelvottomia pikkukuntia. Ottakaa meiltä kaupungeilta itsehallinnosta ja rahoista puolet pois niin jo niiaa koko valtakunnan elinvoimaisuus. 

 

Helsingin etua on hienosti asiassa ajanut pormestari Jan Vapaavuori. Nyt myös valtuusto aikoo siellä pitää ylimääräisen kokouksen ottaakseen virallisen kannan tähän surkeaan ja turmiolliseen uudistukseen. Kaikki isot kaupungit ja niiden valtuustot voisivat nyt ottaa mallia pääkaupungista. Ei meiltä noin vain valtaa viedä asioissa, joista olemme suoriutuneet hyvin ja koko Suomen parhaaksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvä hyvä!

--

Ja itse sote-mallin kannatus taitaa olla kansalaisten parissa liki olematon.

Usari voisi teettää asiasta gallupin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suosittelin, mutta milloinkas viimeisten vuosikymmenten demarit ovat ajaneet aitoa demokratiaa, jollaisen katson esim. Sveitsissä toimivan. Demareiden alkuaikoina saattoi olla jotain viritelmiä aidosta demokratiasta.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa on edustuksellinen demokratia ja maan tapa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mandaatit eivät tule tai kumoudu gallupeilla, vaan vaaleilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Erityisesti maakuntamallin osalta ollaan tekemässä samalla suuria muutoksia kuten perustamassa samaan aikaan Ruokavirasto, jossa pönkitetään Keskustan valtaa pitkiksi ajoiksi eteenpäin politisoimalla hallintoa. Kirjoitin tästä blogissani Keskustan ajama Ruokavirasto on tarpeeton puliveivaus.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Tämä yhdessä Luova-viraston ja maakuntamallin myötä laittaa hallinnon kaaoksen tilaan ensi vuoden alussa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Niko, juuri niin. Jos LUOVA:n tultua viranomaisten valitusoikeus poistuu, ollaan hukassa. Ei kansalaisilla ole riittävästi tietoa, taitoa ja euroja valittaa LUOVAN vääristä päätöksistä; ja puolestaan viranomaisilla, joilla olisi sitä tietoa ja taitoa, ei ole valtaa enää valittaa. Tätä on se kuuluisa norminpurku: poistetaan tikkaista joka toinen puola.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei hallitusta kiinnosta kannatus, kun nyt on historiallinen mahdollisuus joka tuskin heti on toistumassa. Tämän sopan keskeisimmät raaka-aineet ovat Kokoomuksen tulinen palo romuttaa hyvinvointiyhteiskunta ja tehdä terveydenhuollosta bisnestä vaalirahoittajilleen. Keskusta taas yrittää haroa vääjäämätöntä marginalisoitumistaan vastaan luomalla maakuntahallinnon ja sinne paljon kepulaisia suojatyöpaikkoja. Siniset taas tarraavat hengenhädässä hillotolppiinsa ja odottelevat kumileimasin linjansa tuomia palkkiovirkoja.

Mutta olkoos huoletta, saamme varmasti parhaan soten mikä noilla aineksilla kasaan saadaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämän päivän Svenska Dagbladetin mukaan kristilliset vaativat perusterveydenhuollon siirtoa kunnille.

Vesa Kaitera

Mari-Elina Koivusalo, Juha Kuikka kommentoi aivan paikkansapitävästi, että mandaatit eivät tule tai kumoudu gallupeilla vaan vaaleilla. Sipilän hallituksella on takanaan eduskunnan enemmistö, ja mikäli tämä enemmsitö on riittävän yksimielinen, suuri SoTe-paketti ja maakuntauudistus menevät läpi. Se, mitä mieltä kansa on noista kummastakin uudistuksesta, ei oikeastaan vaikuta tähän päätöksentekoprosessiin. Kansalla on mahdollisuus antaa tuomionsa vain jälkikäteen eduskuntavaaleissa. Näin toimii edustuksellinen demokratia, se ei ole gallupdemokratia eikä siinä uudistusten tarvitse nauttia median luottamusta.

Uudellamaalla otettiin jo kantaa SoTen hyväksymistä vastaan. On hyvin todennäköistä, että Helsingin valtuusto tekee huhtikuun alussa samankaltaisen päätöksen. Sekä Jan Vapaavuori että usea muukin Helsingin päättäjä on jo aiemmin ilmaissut vastustuksensa sekä maakuntamallia että SoTea kohtaan. Inhimillisesti tämä on täysin ymmärrettävää: heidän valtansa kaventuisi huomattavasti SoTen ja maakuntamallin toteutuksen myötä. Mutta Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien osalta näyttäisi siltä, että hallituspuolueiden edustajat olisivat kumminkin hallituksen esitysten takana, Elina Lepomäkeä lukuun ottamatta. Kun vallinnavapauslakipaketin lähetekeskustelua seurasi, niin kokoomuslaisten yksituumaisuus näkyi keskustelussa. Pidän mahdolisena, että lopullisessa äänestyksessä hylkäävällä linjalla olisi myös Hjallis Harkimo, mutta hänen kohdallaan tilanne lienee fify - fifty. Kokoomuksen kansanedustajien piirissä pidetään selvänä, että jos tämä SoTe-paketti kaatuu, niin Kokoomus tuskin pystyy saamaan minkäänlaista valinnanvapautta seuraavaan SoTe-esitykseen. Kokoomukselle tuo asia olisi kumminkin hyvin tärkeä, ja puolue on ajanut sitä jo kuutisenkymmentä vuotta.

Hyvin huomattava osa asiantuntijoista on matkan varrella esittänyt ainakin jonkinlaista kritiikkiä SoTe-pakettia kohtaan, oppositio on vastustanut sitä suorastaan raivokkaasti, ja myös toimittajakunta on suhtautunut siihen valtaosaltaan nihkeästi. Tämä mielipideilmasto on ollut SoTen kannalta niin vihamielinen, että sillä on ollut oma vaikutuksensa suuren yleisön SoTesta muodostamaan kantaan. Jos siitä nyt järjestettäisiin kansanäänestys, niin se kaatuisi hyvin selvin luvuin. Mutta kansahan ei tästä asiasta kumminkaan päätä, vaan kansanedustajat, ja heidän keskuudessaan SoTen hyvät puolet ovat suhteessa paremmin tiedossa kuin kadun miehellä ja naisella.

SoTea ovat olleet valmistelemassa monet maan parhaista voimista, ja lopputulosta voidaan pitää vähintään kohtuullisena. Melkoinen osa aiemmin kriittisistä asiantuntijoistakin on todennut, että tässä muodossaan SoTe tulisi hyväksyä. Heidän kantoihinsa on varmaan vaikuttanut tähän pakettiin viime kuukausina tehtyjen parantelujen määrä sekä se, että he pitävät SoTea noin yleensäkin aivan välttämättömänä. Nykymallilla ei enää perusterveydenhoidossa voida jatkaa. Lisäksi SoTen mahdollisen kaatumisen jälkeen moni pieni kunta hyvin todennäköisesti ulkoistaisi omat SoTe-palvelunsa vuosiksi yksityisille yrityksille. Siirtyimme "villin Suomen" malliin, jota yleisesti pidetään huonona ratkaisuna.

Olin lauantaina Kokoomuksen tulevaisuuspäivillä Tampereella. Meitä oli paikalla noin 530, ja tästä joukosta SoTea vastusti noin viidennes ja maakuntamallia puolet. Osanottajilta kysyttiin jo ovella kantoja näihin asioihin ja siksi prosentit on syytä ottaa vakavasti. Kuitenkin vaikutti siltä, että suuri osa SoTen vastustajistakin ymmärsi, ettei Kokoomus voi tähän suostua. SoTe on yksinkertaisesti niin suuri ja välttämätön, ettei sitä voi kaataa, vaikkei siitä joka suhteessa pitäisikään. Maakuntamallin vastustajista monet eivät sinänsä torpanneet maakuntia, mutta kylläkin niiden suurta lukumäärää. Suuri osa oli linjalla 5 - 12 maakuntaa. Petteri Orpo tuki puheessaan noita kumpaakin esitystä vahvasti, ja uskonkin, että hän onnistui taittamaan terävimmän kritiikin kärjen Kokoomuksen kentällä. Mutta kansanedustajathan tämän asian lopulta ratkaisevat.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Hallitusken kannatus on se mikä oli vuoden 15 vaaleissa, ei se mitä gallubit kertovat.

Kirjoittaja sanoo:Ja nyt, hieman yli KOLMANNEKSEN kansasta kannattamat puolueet aikovat riistää kunnilta itsehallinnon.

Kirjoittaja sanoo:Itsehallinto riistetään sote-uudistuksen nimissä myös sellaisilta kaupungeilta kuin esimerkiksi Turku, Helsinki, Tampere, Espoo ja Vantaa. Joissa asuu KOLMANNES koko Suomen väestöstä.

Ensimmäisessä esimerkissä KOLMANNES on pieni määrä ja toisessa esimerkissä KOLMANNES on suuri määrä. Taitaa kaikki ollaa vaan suhteellista.

Eritoten toisesta esimerkistä kannattaa huomata että listalla on Turku kirjoittaja kotipaikka. Olisikohan sillä jotain merkitystä

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Ei meiltä noin vain valtaa viedä asioissa"

Tästähän tässä kitinässä on kyse, valta siirtyy uudelle palveluntuottajalle. Väität, että olisitte suoriutuneet tehtävästä hyvin. Eriarvoisuus palveluiden saatavuudessa eri alueilla ei ole osoitus hyvin hoidetusta hommasta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hei Mari-Elina,

Olen yrittäjän tytär, mutta palkanaajana toiminut, äänestänyt aina Kokoomusta. Nyt olen joka asiassa eri mieltä Kokoomuksen kanssa. Keskustaa en ole koskaan kannattanut.

HITAASTI EDETEN PAREMMAKSI - EI RYSÄYTTÄMÄLLÄ:
Hallituksen malli rikkoisi jo nyt hyvin toimivia sote-alueita Itä- ja Keski-Suomessa. Käytetään evoluutio-periaatetta, jolloin emme sekoita koko järjestelmää kertaheitolla.

Hallituksen esittämä malli tosiasiassa nostaa kustannuksia ja vaarantaa siksi vanhusten, vammaisten ja vakavasti sairaiden hoitomahdollisuuksia tulevaisuudessa. Ruotsissa esim. syöpäpotilaiden jonot pisimmät Euroopassa vaikka Ruotsi käyttää terveydenhuoltoon enemmän rahaa kuin Suomi. Valinnanvapausmalli ollut käytössä Ruotsissa 10 vuotta. Sinänsä kannattaisin valinnanvapautta, jos taloutemme olisi ylijäämäinen eikä Suomen tarvitsisi pohtia kustannuksia. Suomen tilanteessa on kuitenkin priorisoitava vakavasti sairaiden ym. hoitoa.

Parannettu malli: 200 kuntaa hoitavat sosiaalihuollon (vanhusten hoito ja päiväkodit). Ei pitkiä irtisanomissuojia virkamiehille. 12 sairaanhoitopiiriä hoitaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon - Integrointi toteutuu. Kuntavetoinen malli, jolloin järjestäjä ja maksaja sama, pitää kustannukset kurissa. Kustannukset nousevat mikäli järjestäjä ja rahoitus tulee eri lähteistä. Hallituksen mallissa valtio olisi maksaja ja maakunnat järjestäjä, jolloin kustannukset nousisivat jopa 10 - 15 %.

Jarkko Lahdensuu

Kyllä se mandaatti annetaan vaaleissa eikä gallupeissa. Kyllä Koivusalonkin pitäisi ymmärtää sellainen juttu, se on harhaanjohtamista jos muuta väittää. Edellinen hallitus missä oli mukana myöskin Sosdem puolue kannatus oli loppuvaiheessa silloisten galluppien mukaan 29% paikkeilla, silloi tämän ajatuksen mukaan se ei olisi saanut toimia millään tavalla koska sillä ei ollut mandaattia.

Toimituksen poiminnat