Mari-Elina Koivusalo Bloggailen arjen pienistä asioista ja joskus hieman suuremmistakin.

Kaikki blogit puheenaiheesta Luokkajako

Huomioiva esimerkki voi siirtää vuoria – EK juuri nostatti vuoren

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila – Elisa Oyj:n toimitusjohtaja nosti vuoren ja kansa ei sinne kiipeä – vaan siirtää sen esimerkin voimalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi siirrolle happea jo vuonna 2013.

[2013]” … Media kohahti, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö [Kokoomus] ilmoitti haluavansa pienemmän palkkion kansalaistyöstään - esimerkin voimalla kansakunnalle todellista hyvinvointia.

 

Tekeekö raha ilkeäksi?

Kalifornian yliopiston professori Paul Piff tutkii tiimeineen eriarvoisuutta sekä varallisuuden vaikutusta käyttäytymiseen. Tutkimuksissaan hän on havainnut, että ylemmän sosiaaliluokan ihmisillä on suurempi taipumus toimia epäeettisesti, olla taipuvaisempia narsismiin sekö olla vahvasti mielestään oikeutettuja korkeampaan asemaansa. Mitä rikkaampi olet sitä vahvemmin tunnet siis olevan oikeutettu asemaasi.

Käyttäytymistutkimuksia on tehty lukuisilla koejärjestelyillä, joista tässä muutama:

Kohdistamisen vaikeus

Monet asiat nähdään kovin "ilmiselvästi" jonain. Kuitenkin tämä ilmiselvyys on usein kaikkea muuta kuin tätä. Hyvä esimerkki tästä tulee siitä miten liberaali nettituttuni pahastui kun jaoin linkkiä MOT:n "Maahanmuuttoviraston avoin shekki" -ohjelmaan. Syy oli siinä että tämänlaisissa asioissa on ilmiselvästi kyse suhtautumisesta maahanmuuttoon. Eli ole kyse vain siitä että puhutaan kustannuksista vaan siitä että takana olisi väistämättä enemmänkin ja laajempaa maahanmuuttokriittistä ajattelua.

Suomen uusi luokkajako

Nyky-Suomessa on myös oma luokkajakonsa, mutta siitä ei vain puhuta. Ihmisten annetaan olettaa, että kaikki ovat lain ja yhteiskunnan silmissä tasa-arvoisia, mutta näin ei suinkaan ole. Käyn siksi tässä yhteiskunnan eri luokat ja niiden tuntomerkit läpi. Mihin luokkaan itse kuulut?

Sopimusyhteiskunta

Kirjoituksessani http://juliuskarlsson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176114-indie-poliitikko luettelin eduskuntavaalien pääteemoikseni perustulon, peruskoulun ja varhaiskasvatuksen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, sopimusyhteiskunnan ja jalkapalloyhteiskunnan. Tämä on kolmas kirjoitus sarjasta jossa esittelen ajatukseni näiden teemojen suhteen. Tämän kirjoituksen aihe on sopimusyhteiskunta.

Lastenvaunut feodaalisessa yhteiskunnassa

Nelipyöräisiä katettuja kiesejä on jo ammoisista ajoista pidetty myös arvovallan ja statuksen symboleina. Mahtimiehet, kuninkaallliset, lääninherrat ja muut silmää tekevät pamput ovat osoittaneet hierarkisen asemansa liikkumalla kansan parissa tavallista tallaajaa korkeammalla ja liiemmin rasittumatta mukavasti istuen katetuissa vaunuissa, joiden yksityiskohtaiset kalliit koristelut ovat aiheuttaneet vähäosaisemmissa ansaittua kateuden sekaista ihailua ja joiden rakenteellinen tekniikka on vastannut ajankohtansa uusinta saatavilla olevaa tietämystä  materiaaleista.

Onko hienompaa olla oikeistolainen kuin vasemmistolainen?

Ihmisillä on tapana ajatella itsestään vähän enemmän kuin mikä olisi realistista. Suurin osa autoilijoista pitää itseään keskitasoa parempina autoilijoina. Suurin osa ihmisistä pitää itseään keskimääräistä älykkäämpinä.

Varmaan joku voi pitää itseään huonompana autoilijana kuin mitä oikeasti on, tai tyhmempänä kuin mitä oikeasti on, mutta heitä on vähemmän kuin niitä jotka pitävät itseään parempina kuin mitä ovat, ainakin vertailussa muihin ihmisiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä